sâmbătă, 10 iulie 2010

DOSARUL CULIANU: Executie in closet Autor: 20 Oct 2009 Comentarii: 0Vizualizari: 1137voteaza!
12345Profesorul iesean Ioan Petru Culianu, un oponent al regimului Ceausescu transformat intr-un adversar de temut al puterii de la Bucuresti, dupa 1989, si-a gasit sfarsitul in closetul Universitatii din Chicago. A fost executat, in 1991, cu un pistol de calibru mic, cu un singur foc tras in cap, de aproape. Dupa 18 ani, Departamentul de Politie din Chicago si FBI nu l-au prins pe asasint n In acest caz, au fost vehiculate mai multe ipoteze, niciuna dovedita insa.

A fost discipolul lui Mircea Eliade si unul dintre cei mai mari istorici ai religiilor, dar si un fervent anticomunist, desi a avut carnet de membru PCR. Profitand de pozitia sa, in 1972 a reusit sa fuga din tara, in Italia. Apoi s-a stabilit in Olanda si, in 1986, a plecat in Statele Unite ale Americii. Aici si-a gasit sfarsitul, in 1991, dupa o serie de articole si declaratii indreptate contra noului regim de la Bucuresti. Asasinul lui Ioan Petru Culianu nu a fost gasit niciodata, desi politistii americani si agentii FBI au dat mereu asigurari ca se ocupa foarte atent de acest caz. Inca din 1991 au aparut mai multe ipoteze asupra asasinatului. Cel mai mult s-a discutat de o asasinare politica, executata de serviciile secrete. Printre ei, jurnalistul si profesorul Ted Anton, cel care si-a transcris ancheta din cazul Culianu intr-o carte. "Volumul acela este mai complet decat dosarele intocmite de Politie", spune acum Tereza Culianu Petrescu, sora lui Ioan Petru Culianu.

Un comunist convins
Pana in 1972, anul plecarii in Italia, cu o bursa, Ioan Petru Culianu a fost membru PCR. De altfel, daca nu ar fi avut in buzunar carnetul rosu, nu ar fi obtinut bursa si nu ar fi parasit niciodata Romania. Acest mic detaliu din trecutul sau este trecut cu vederea de aproape toti cei care vorbesc acum despre moartea sa. De altfel, trecutul comunist al lui Culianu isi are radacinile in bunicul din partea mamei, profesorul universitar Petru Bogdan. In concluzie, autoritatile Republicii Socialiste Romania nu au avut nici un motiv sa nu-l sprijine pe Ioan Petru Culianu in obtinerea unei burse in Italia. Mai mult, latura comunista a lui Culianu a fost evidenta si prin apropierea de organizatia anarhista Brigazile Rosii, prin iubita sa, Paola (arestata in 1977 pentru o afacere cu arme).

Anticomunist
Dupa episodul "defectarii" din Italia, unde Culianu a cerut azil politic, desi familia ii era in Romania, au urmat cativa ani de sedere in peninsula. A studiat la Universitatea din Milano, intre 1973 si 1976, dupa care s-a stabilit in Olanda. Protejat al lui Mircea Eliade, a fost indreptat de acesta, in 1986, spre Statele Unite ale Americii, mai precis spre Chicago. Abia pe taram american, Culianu si-a aratat cea de-a doua latura: aceea de anticomunist. A inceput sa fie un critic foarte dur si extrem de lucid al regimului comunist din Romania, iar dupa 1989 a atacat regimul Ion Iliescu, pe care l-a considerat neocomunist. "Revolutia l-a prins extrem de entuziasmat de schimbarile din Romania. Dar, schimbarea de regim l-a dezamagit profund. A inceput sa fie extrem de critic la adresa lui Ion Iliescu si s-a implicat in activitati care promovau optiuni politice diferite, inclusiv in jurul Casei Regale", a spus Stejarel Olaru, directorul general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR). Stejarel Olaru a investigat, la randul sau, asasinarea lui Ioan Petru Culianu si a vizitat in numeroase randuri autoritatile americane, pentru a le cere sa rezolve misterul.

O crima suspect de perfecta
Asasinatul a avut loc in 1991, pe 21 mai, in sediul Divinity School din cadrul Universitatii din Chicago, unde Ioan Petru Culianu (41 de ani) era profesor invitat. Ted Anton, jurnalistul care a a facut o treaba mult mai buna decat toata Politia americana si FBI-ul in acest caz, a reconstituit ultima zi din viata cunoscutului profesor iesean, pas cu pas. Profesorul a sustinut cursuri in acea dimineata, a avut cateva intalniri cu studentii, iar dupa aproximativ doua ore de la ultimul curs a fost descoperit mort, in toaleta aflata in apropierea biroului sau. Impuscat in cap, de la distanta foarte mica (aproximativ jumatate de metru), cu o arma de calibru mic (.25, dupa datele oficiale ale expertizei balistice). Reconstituirea a aratat ca ucigasul a fost in cabina alaturata celei in care se afla profesorul. La un moment dat, s-a ridicat peste zidul despartitor, i-a apropiat arma de cap (de dimeniuni foarte mici, cel mai probabil) si a tras un singur foc, dupa care a disparut. La locul crimei nu a fost gasit tubul gol de la cartus si nici o urma a asasinului. Din schemele realizate la fata locului, a rezultat clar ca asasinul a patruns din zona liftului si tot pe acolo a disparut, fara sa lase nicio urma.

Vinovat de politica
Jurnalistul Ted Anton a refacut, in afara de traseul din ultima zi a eminentului profesor iesean si traseul de dupa 1990 al acestuia. Un oponent de temut al presedintelui Ion Iliescu, al carui regim l-a criticat in zeci de articole din presa si in numeroase interviuri despre care in Romania nu se auzea niciodata nimic. "La inceput, politia a banuit ca asasinatul este opera vreunui student sau coleg al profesorului, eventual a unui practicant al artelor oculte pe care acesta le studiase. Dar investigatiile nu au condus pe acest drum. Ceea ce au descoperit, despre ultimii doi ani din viata lui Culianu, a fost ca ataca frecvent regimul Iliescu. A primit numeroase amenintari cu moartea inainte de asasinat", sustine Ted Anton, in cartea in care a inclus investigatia, "Eros, Magie si Asasinarea profesorului Culianu".

Sustinator al Regelui Mihai
In aprilie 1991, cu o luna inainte de a fi ucis, Petru Culianu l-a gazduit pe Regele Mihai la Universitatea din Chicago, spunand, mai tarziu, ca acesta ar fi singura solutie pentru stabilitate in Romania. Cu trei zile inainte de a fi ucis, si-a anulat o calatorie in Romania, pe care o planificase demult, pentru a participa la o conferinta la Academia Romano-Americana, scoala cunoscuta peste Ocean pentru lupta anticomunista. In aceeasi perioada, si-a anuntat sora ca primeste amenintari de la un grup de dreapta (este vorba despre Vatra Romaneasca, dupa toate probabilitatile).

Amenintat cu mult timp inainte
Ioan Petru Culianu se temea pentru viata sa si exista dovezi in acest sens. La Universitate ceruse sa-i fie schimbate incuietorile si credea mereu ca este urmarit. "A inceput sa primeasca telefoane de amenintare, mai mult, credea ca este urmarit. {i probabil ca a avut dreptate, desi, in acea perioada, prietenii spun ca avea mai mut senzatia ca devine paranoic decat ca este cineva dupa el mereu. S-a plans prietenilor despre ce i se intampla, apoi i-a fost sparta casa si i-au disparut mai multe dischete. Autoritatilor americane nu a avut motiv sa li se planga, v-am spus, credea mai mult ca devine paranoic decat ca este tinta cuiva", a spus Stejarel Olaru, directorul general al IICCR.

Ucigas profesionist
Baia de la etajul trei in care profesorul Culianu a fost asasinat este un loc linistit. La vremea aceea, pe unul dintre capacele de toaleta a fost gasita o zvastica, dar s-a ajuns la concluzia ca nu are legatura cu acest caz. Culianu a murit in timpul pauzei de masa de o ora, fara ca sutele de oameni de pe holurile universitatii sa remarce prezenta unui strain. Ucigasul a stat asezat pe un closet, langa acea cabina in care a intrat Culianu, si a indreptat arma spre ceafa profesorului, fara ca acesta sa-si dea seama de pericol. Singurul glonte tras si-a taiat drum prin creier si a facut sa explodeze o nara, la iesirea din corp. Nimeni nu a vazut cand a disparut ucigasul, iar arma nu a fost niciodata gasita. Asupra lui Culianu s-au gasit toate bunurile, banii si cheile. Ucigasul a fost atat de precis incat, dupa cateva minute, cand a intrat un student in baie, nu erau inca urme de sange pe jos, ci doar se vedea o mana atarnand. Scena crimei l-a facut pe legistul Robert T. Stein sa exclame: "Oamenii astia stiau ce fac! Pentru a ucide cu un singur foc, cu o arma de calibrul .25, nu e usor". Asupra cazului Culianu s-a pronuntat si fostul sef al Directiei Securitatii Statului, Ion Pacepa, protejat de autoritatile americane dupa ce a fugit peste Ocean: "E un asasinat in stil KGB, un singur foc de arma in spatele capului".

Evenimentele de dupa
Dupa uciderea lui Culianu au iesit la iveala numeroase evenimente stranii, zvonuri si tentative de dezinformare. La o zi dupa asasinat, un pachet de carti trimis de acesta Regelui Mihai, la Geneva, s-a intors la destinatar, deschis si gol. Cu o zi inainte de crima, cineva a sunat la familia si prietenii lui Andrei Condrescu, alt roman exilat, prieten apropiat al lui Culianu, sa anunte ca acesta s-a sinucis. Condrescu a spus ca stie de unde s-au dat telefoane la rudele sale si la prieteni, dar ii este teama sa spuna identitatea celui care a sunat. S-a limitat doar la "imprastierea de astfel de dezinformari este o strategie tipica a Securitatii".
"Libertatea a publicat atunci ceva ce au denumit raportul Politiei din Chicago in cazul Culianu. In raport se preciza ca niciun serviciu de informatii nu a fost implicat in asasinarea fratelui meu. Politia din Chicago a dezmintit raportul, spunand ca nu-i apartine", a precizat Tereza Culianu Petrescu. Un alt amanunt atrage atentia in cazul Culianu. Pe 7 iunie 1991, intr-o conferinta de presa, Ion Iliescu a comentat pe marginea asasinatului, spunand ca "un inalt oficial american i-a spus ca nu a fost o crima politica". Imediat dupa aceea, Departamentul de Stat american a precizat ca nici un oficial nu a facut un astfel de comentariu.
La 18 ani de la maortea reputatului profesor iesean, misterele persista inca. {i, cu fiecare luna care trece, sansele de aflare a adevarului, a asasinului, se diminueaza semnificativ.

..............


Ioan Petru Culianu alaturi de logodnica sa Hillary Wiesner cu care urma sa se casatoreasca


Ipotezele asasinatului
Asasinarea cunoscutului profesor iesean a dat nastere la mai multe ipoteze. Unele au fost formulate oficial si au fost luate in calcul de anchetatorii americani, altele au fost simple speculati de presa sau ale diferitelor persoane din anturajul profesorului.

- Ar fi fost un asasinat religios. Crima a avut loc de Constantin si Elena
- Batranii legionari de origine romana din zona Chicago au fost deranjati de faptul ca tanarul savant incepuse sa ia distanta fata de ideile politice ale mentorului sau (s-a speculat o apropiere a lui Mircea Eliade de miscarea legionara). Mai mult, era pe punctul de a se casatori cu o evreica si, spun unii apropiati, de a se converti la mozaism.
- Ipoteza cea mai vehiculata: fostii securisti ramasi activi in strainatate au fost deranjati de criticile acide la adresa noului regim politic
- Culianu a fost homosexual si a fost ucis de un iubit, gelos pe noua sa relatie cu o femeie
- Culianu a fost asasinat la comanda iubitei sale, Hillary Wiesner, care ar fi dorit sa incaseze asigurarea de 150.000 de dolari
- Culianu a fost ucis pentru a fi jefuit. Dar, asupra cadavrului s-au gasit toate bunurile si banii.
- Profesorul a facut parte dintr-un cartel de droguri. Ultimul numar de telefon pe care l-a apelat inainte de asasinat a fost de la un post telefonic de la Medelin, Columbia
- Profesorul roman ar fi fost in conflict cu mai multi colegi de la Universitate

Oamenii fostei Securitati?
Chiar daca anchetatorii americani nu l-au gasit, de 18 ani, pe autorul (sau autorii) crimei, asta nu inseamna ca oamenii Politiei din Chicago sau ai FBI nu au banuieli. "Am fost acolo si-am vorbit cu cei care au cazul. Ei spun asa: cazul Culianu este in atentia Politiei, asistate de FBI. Este in categoria asa numitelor «cold cases», cazuri in care nu s-au gasit faptuitorii, dar care nu vor fi inchise niciodata, asteptandu-se un moment favorabil care sa aduca noi informatii. Suspiciuni exista si se refera la cetateni romani. Ei spun ca nu este neaparat o implicare a serviciilor romanesti asa cum le stim acum, SRI, SIE, ci o implicare a unor fosti ofiteri ai Securitatii, reactivati dupa 1990 tocmai pentru a rezolva astfel de probleme. In cazul lui Culianu, puterea de la Bucuresti, din 1989, a fost deranjata de activitatea publicistica intensa a acestuia indreptata impotriva ei", a declarat Stejarel Olaru, directorul general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.

Vatra Romaneasca
Ted Anton, cel care a reconstituit ultimele clipe ale lui Ioan Petru Culianu si a incercat sa arate ca ucigasii trebuie cautati in Romania, a adus in discutie o grupare numita Vatra Romaneasca. Ce se stie despre aceasta organizatie? A fost creata la inceputul anilor '90, la Cluj, ca reactie la aparitia UDMR, iar bratul politic al organizatiei a fost PUNR.


..............

"Personal, dupa toate discutiile pe care le-am avut cu oameni de peste Ocean si din Romania, inclusiv cu cei care au anchetat asasinatul, cred cu tarie in varianta crimei comandate politic", Stejarel Olaru, directorul general al IICCR.

"Dupa atatia ani, nu stim absolut nimic oficial. Doar ca ei cerceteaza cazul si nu-l vor inchide. Foarte incurajator. Cazul cumnatului meu este definitoriu pentru Romania si pentru ce s-a intamplat aici dupa 1989", Dan Petrescu, scriitor iesean, dizident inainte de 1989.


"Daca vreti, americanii si-au facut datoria. Ne-au spus mereu ca nu inchid dosarul si-l cauta pe asasin", Teresa Culianu Petrescu, sora profesorului ucis

..................

CV-ul lui Culianu


Ioan Petru Culianu s-a nascut la Iasi, pe 5 ianuarie 1950. A absolvit initial sectia de italiana de la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii din Bucuresti. Fiind membru PCR, a primit o bursa si a reusit sa plece in Italia. Vorbea fluent sase limbi.
Culianu si-a continuat studiile in strainatate, la Milano, Sorbona (unde a obtinut doctoratul de Stat). In paralel, a predat la mai multe universitati cunoscute atat din Europa cat si din Statele Unite ale Americii. A avut scrieri atat in limba romana cat si in italiana si engleza, carti sau studii despre istoria religiilor.
Strabunicul sau patern, matematicianul Nicolae Culianu, junimist, apropiat al lui Titu Maiorescu, a fost rector al Universitatii din Iasi (1880-1898). Bunicul din partea mamei, Petru Bogdan a fost intemeietorul primei catedre de chimie fizica din tara, simpatizant comunist, fiind alternativ rector si prorector la Cuza, intre 1926 si 1940.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

axa